ASLI ŞARMAN
Wohha Studıo
Aslı Şarman, seramik sanatçısı, güzel sanatlar fakültesi mezunu. Ve 10 yıldır Arnavutköy'de yaşıyor. 5 yıl önce de Wohha Studıo'yu açtı.
Neden Arnavutköy ?
Arnavutköy mahalle kültürü olan bir sahil semti. Gerek mimari yapısı gerek yaşayan insanları ve esnafı dolayısıyla kendinizi eski İstanbul'da hissedebileceğiniz sıcak samimi ve dayanışmanın olduğu bir semt.
Arnavutköy yaptığınız işlere ilham oluyor mu ?
Arnavutköy sakin ve huzurlu bir semt dolayısıyla çalışırken kendimi huzurlu ve mutlu hissetmeme neden olan etkenlerden biri.
Seramik hayatınıza nasıl girdi, ne sebep oldu ?
Güzel Sanatlar Resim bölümünden mezun olduktan sonra uzun yıllar resim ve çizim yapmaya devam ettim, Farklı disiplinlerle ilgilenmek onları birbirinin içine katarak çalışmak beni hep heyecanlandırdı. seramikle yolum hazır tabak üzerine çizim yapmaya başladığımda anda kesişti, Yaklaşık 6 yıl önce zemin olarak kullandığım bu malzemeyi kendi istediğim formlarda şekillendirip üretmeye başladım.
Atölyede bir gününüz nasıl geçiyor ?
Atölye de bir güne başlamadan önce mutlaka egzersizlerimi yaparak bedenimi ve zihnimi o güne hazırlıyorum çünkü Seramiğin farklı katmanları olan, her bir katmanın birbirini desteklediği, özellikle büyük parçalar yaptığında bedeni yorabilen ağır şartlara da sahip bir süreci var. Dolayısıyla atölyede çalıştığımız her gün bir diğerinden farklı ve sürpriz dolu.
En önemli kısım olan tasarım aşamasını günün en başında tamamlayıp üretim kısmına geçiliyoruz. Elle şekillendirme, kalıp ve torna ile ilk aşaması tamamlanıyor.
Tamamlanan işler fırında pişirildikten sonra üzerine çizimleri yapılıp, sırlama aşamasına geçiliyor.
Eğer o gün sırlama fırının açılacağı gün ise en heyecanlı gün. Yapılan her iş dokunabileceğiniz sıcaklığa geldiğinde büyük bir heyecan ve neşeyle fırından çıkarılıyor.
İşleriniz fikir aşamasından önümüze gelene kadar nasıl bir süreçten geçiyor ?
Yurtiçi ve yurtdışında bir çok değerli mimarla, tasarımcılarla işbirliğimiz oluyor . Eğer bir proje kapsamında ilerliyorsak onların istekleri ve ihtiyaçlarını da göz önümde bulundurarak kendi kreatif dünyamızdan taslaklar hazırlayıp çalışacağımız malzemenin dokusundan rengine kadar bir sunum hazırlıyoruz. Ve En heyecan duyduğumuz kısım olan üretime geçiyoruz.
Comments