top of page
  • edayaziciioglu

Aya Strati Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi

Arnavutköyde bulunan bu tarihi kilise 16. yüzyılda inşaasına başlanmış 1899 yılında tamamen bitirilmiştir. Taksiarhis kilisesi geniş bir avlu içerisindedir. Avluya giriş güneybatıdandır. Yapının güneybatısında Ayia Paraskevi Parek-klesionu yer almaktadır. Yapı malzemesi kesme taş üzerine sıvadır. Kilise doğu ve batı ekseninde kapalı yunan haçı planıyla inşa edilmiştir. Çatı olarak iki meyilli kırma çatı kullanılmıştır.

Kuzey ve Güney de bulunan haçın çatısı daha yüksek bir kotta tutularak binaya anıtsal bir görünüm kazandırılmıştır. Ana naosta kubbe kullanılmıştır. Batı ekseninde ise çan kulesi bulunur. Kilise 19 yüzyıl mimari özelliklerini taşımaktadır. İç ve dış öğelerde eklektik bir tezyinat kullanılmıştır. Bu kilise bu çevrede bulunan kiliseler arasında en anıtsal yapıdır. Kitabesine göre Muzuros Paşa tarafından inşaa edilmiştir.

Ziyarete açık olan bu kilisede pazar günleri ve hristiyanların özel günlerinde ayinler yapılmaktadır. Ulaşım açısından da sahil tarafı olan bu bölgeye vapur, otobüs ile ulaşmak mümkün. Genel olarak kalabalık olmayan sakin bir yer.




Arnavuköyde zaten eski yıllardan beri, şu anda dahi çoğu farklı dinden insanlar bir arada yaşamakta, o yüzden bu kilise önemli kiliselerden biridir.


Yapıldığı yıllarda bir kaç kez yangın çıkması sebebiyle kilisenin onarımı uzun sürmüştür.

Kilisenin bahçesinde mikail ikonası bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda kilisede mikail ikonası bulunduğu için , ismi Ayios Mihailaion olarak geçmektedir.

Yapı zarar görmeden günümüze kadar ulaşmıştır ve hala varlığını sürdürmektedir.

Gelip bu kiliseyi görmek isteyen ziyaretçiler hiç bir ücret ödemeden gelip gezebilir. Ama cenaze ve düğün vs. günlere denk gelindiğinde ziyarete kapalı olabiliyor. O yüzden gelmeden önce aramak doğru bir seçenek olabilir.

Ve fotoğraf çekimi konusunda biraz katılar ,yönetimden alınan izinle fotoğraf çekimine izin verilmekte, bununu için de vakit ayırmak zor olabilir, ama girip gezmek ,kendi gözünüzle görmeniz için bir problem oluşturmuyorlar.

Özel bir ruhani atmosferi olan bu kilise mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.





12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yazlık Sinema

Eski Rum Okulu

bottom of page